Return to site

AZ ENERGETIKAI TANUSÍTVÁNY REJTELMEI

Mit is jelentenek a besorolások és mire következtethetünk belőlük?

November 22, 2017

Az energetikai tanusítvány besorolásai

A besorolásban a két betűjelet láthatunk, pl: CC. Ez a két betű két viszonyszámot takar, mégpedig az adott betűhöz tartozó minimum és maximum arányt a törvényben megadott ún. követelmény értékhez képest (lásd táblázat %-os értékei alább). Tehát pl. a CC besorolásban az első C a követelmény értékhez viszonyított 101%-ot jelöli, míg a másodi C ugyan ehhez a szinthez tartozó maximális 130%-ot - tehát a CC = a Cmin-Cmax közés eső fajlagos energiafogyasztással. Az említett követelmény érték ma 100 kWh/nm/év, ami a "Közel Nulla Energiaigény (KNE)" szintjének felel meg. Tehát a CC esetében a Cmin a 100 kWh/nm/év * 101%-os fajlagos fogyasztást takarja azaz 101 kWh/nm/év-et, míg a Cmax a 100 kWh/nm/év * 130%-os évi fajlagos fogyasztást, azaz 130 kWh/nm/év-et. Így egy ingatlan vételezett energiaigénye, ami CC besorolást kap, értelem szerűen e közé a két érték közé, azaz 101-130 kWh/nm/év közé esik. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ez a vételezett, tehát a rendszerbe bevitt energiát takarja. Ez azt jelenti, hogyha nem csak fogyasztunk, hanem van napelemes rendszerünk is ami termel, akkor a napelemes rendszer által termelt energiát a besorolásnál levonják a teljes energiaigényből és így kapjuk meg a végleges besorolásunkat. Ezen felül az egyes besorolási értékeknek vannak egyéb követelményei is, pl. rétegrendek, amik azt okozhatják, hogy hiába alakul a fajlagos energiafogyasztás mondjuk AA besorolás szerint, de mivel nem tudjuk az AA besoroláshoz szükséges egyéb kritériumokat teljesítni, ezért a végső besorolásunk ennél rosszabb lesz. A tanusítványokon ezt külön feltüntetik, erre külön felhívják a figyelmet.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy az egyes besorolásokhoz mekkora gyakorlati energiafogyasztás párosul. Az energetikai tanusítványban az energetikus pontosan meghatározzá a nagyobb fogyasztók és termelők éves fogyasztását és termelését, valamint az ingatlan építészeti adottságait (belmagasság, szigetelés, nyílászárók, rétegrend stb.) és ez alapján sorolja be az ingatlant. Az energetikai tanusítvány alapján meghatározott energifogyasztási adatokat a megfelelő négyzetméter értékekkel és fajlagos energiaárakkal felszorozva máris megkaphatjuk, hogy mekkora rezsire számíthatunk egy átlagos évben. Persze eltérés mindig van, hiszen személyes szellőztetési szokásainkkal és hőmérsékleti komfortérzetünkkel az energetikus nem tud kalkulálni.

Ma egy újonnan épülő ingatlannak az előbbiekben már tárgyalt KNE - Közel Nulla Energiaszintet - azaz maximálisan fajlagosan 100 kWh/nm/év összevont energia fogyasztást kell produkálnia ahhoz, hogy használatbavételi engedélyt kapjon. Ugyanakkor elmondható, hogy ma Magyarországon az átlagos besorolási szint a GG, azaz átlagosan kb. 3-szor fogyaszt többet egy átlag háztartás, mint a mai követelmény szint. Ez alapján könnyen belátható, hogy van még hova fejlődnünk az energiahatékonyság területén.

Ha Önnek is energetikai tanusítványra van szüksége vagy csak szeretné megismerni, hogy ingatlanja energiafogyasztásán hogyan tudna gazdaságosan változtatni, vannak-e nyitva erre vonatkozó pályázati lehetőségek, támogatások, írjon nekünk a KAPCSOLAT menüpontra kattintva, vagy keressen fel direktben e-mail címemen!

Emődy Dániel

energetikai szakmérnök, energetikus

info@napos.hu
KAPCSOLAT