Return to site

NAPELEM VAGY NAPKOLLEKTOR?

Hogy is van ez?

October 12, 2017

Napelem vagy napkollektor?

A legtöbb ember számára sokszor nem teljesen világos, hogy mi is a különbség NAPELEM és NAPKOLLEKTOR között. Az alábbi néhány sorból ez pontosan kideül!

A Nap éltető energiáját sokféleképpen lehet hasznosítani. Általános csoportosítás az aktív/passzív hasznosítás. Passzív alatt értjük pl. egy ingatlan megfelelő tájolását, míg aktív haszonsítás lehet tipikusan a napkollektor vagy a napelem.

A legfőbb szembeötlő különbség, hogy NAPELEMMEL villamos energiát lehet előállítani, amit egy éven belül bármikor elfogyaszthatunk, NAPKOLLEKTORRAL pedig hőenergiát, amit általában használati melegvíz előállítására vagy fűtésrásegítésre lehet használni éppen akkor, amikor keletkezik.

A NAPELEM előnye, hogy többlettermelése - a szigetüzemi rendeszerektől eltekintve - a hálózatba kerül és egy éven belül bármikor felhasználható. A hazai jogszabályi keretek lehetővé teszik, hogy az elektromos hálózatot a háztartási napelemes rendszerek pufferként használják, amiből az következik, hogy nem kell számolgatnunk, hogy a rendszerünk éppen annyit termeljen, mint amennyit elfogyaszt. Ha többlet termelésünk adódna nyáron azt télen is elfogyaszthatjuk mindenféle büntetés nélkül, ami jelentősen javítja a napelemes rendszerek üzleti megitélést.

A NAPKOLLEKTOR előnye, hogy a napból jövő energiát nagyon magas, akár 95%-os hatásfokkal hasznosítja, így fajlagosan jelentősen kisebb felület elegendő belőle. Hátránya azonban, hogy leginkább akkor ad nekünk hőenergiát, amikor nyáron amúgy is meleg van és a legkevésbé van rá szükségünk. Ha a keletkező hőt azonban nem vezetjük el megfelelően a kollektorunkrók, a rendszer károsodik és hosszú távon tönkre is megy.

ÉS HOGY MI EBBŐL A TANULSÁG?
 

A napkollektor Magyarországon általában olyan esetekben kedvező beruházás, amikor megnövekedett hőigény jelentkezik az adott helyen nyáron is, pl. tisztító üzemek esetében, vagy ha egy családi ház mellett adott egy medence, aminek a felmelegítésére rásegít a napkollektor, jó néhány héttel kitolva ezáltal a pancsolási szezont.

A napelem ugyanakkor a már említett pufferelési lehetőségnek (azaz az éves szaldós elszámolásnak) köszönhetően minden szabad tetőfelülettel rendelkező családi ház esetében megtérülő beruházás. Egy optimálisan méretezett és elhelyezett napelemes rendszer ma már 10 éven belüli megtérülési időt produkál a legtöbb esetben több mint 20 éves várható élettartam mellett amellett, hogy az ingatlan értékét is emeli, banki értékbecslői ökölszabály szerint általában a beruházott összeg 60%-val.

Nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül

Adott egy átlagosnak mondható 20 éve épült 120 nm-es családi ház valahol Budapest agglomerációjában, cserép tetővel, melynek egy szabad felülete közel déli tájolású. Az átlagos családi ház energiafogyasztása éves szinten 5000kWh.

Az ingatlan értéke piaci áron kb. 60 millió Ft. Az 5000 kWh áramfogyasztás kiváltására a tájolás és egyéb óvatos árnyékhatások okán egy 5kWp-os rendszert javasolt feltenni - az inverter is ugyan ekkora, így ez lehetőséget ad egy későbbi bővítésre is. (Hogy miért, azt egy másik blogposztban tárgyaljuk.)

A napelemes rendszer bekerülési költsége minőségtől függően valahol bruttó 1.7-2.5 millió Ft között alakul, az egyszerűség kedvéért vegyünk 1.8 millió Ft-ot.

Ebből az 1.8 millió Ft-ból 1 millió Ft egyből beépül a ház értékébe, ami azt jelenti, hogy a 60 milliós ingatlanunkat a beruházás után már 61 millió Ft-ért tudjuk majd értékesíteni. Ingatlan közvetítői tapasztalat szerint egyébként egy ingatlan eladhatóságán is jelentősen javít, ha van rajta napelemes rendszer. Egyrészt a vásárlónak könnyebbséget jelent, hogy nem kell villanyszámlát fizetnie, másrészt a vevőben bizalmat ébreszt, hiszen ha egy eladó erre is szánt pénzt, akkor valószínüleg az ingatlan többi része is rendben van tartva, illetve a környezettudatos attitűd is szimpátiát kelt.

A fenti rendszer tehát évente 5000kWh villamosenergia kifizetésétől óv meg minket, ami a rezsicsökkentet árakon éves szinten bruttó 180 000 Ft-ot jelent. Tehát a beruházásból fennmaradó 800 ezer Ft durván 4.5 év alatt térül meg.

EZ AZT JELENTI, HOGY 4.5 ÉV HASZNÁLAT UTÁN VISSZAKAPTUK A PÉNZÜNKET RÉSZBEN SPÓROLÁS RÉSZBEN INGATLAN ÉRTÉKNÖVELÉS FORMÁJÁBAN. INNENTŐL KEZDVE A RENDSZER INGYEN TERMELI NEKÜNK AZ ÁRAMOT!

RÉSZLETESEBBEN IS ÉRDEKELNÉ EGY NAPELEMES BERUHÁZÁS? KERESSEN MINKET A KAPCSOLAT MENÜPONTRA KATTINTVA VAGY ÍRJON NEKÜNK E-MAIL-T!