Return to site

CÉLUNK, HOGY ELINDULJON NÓGRÁD KÖZSÉGBEN A

KÖZÖSSÉGI NAPENERGIA!

December 28, 2023

Kezdjük az elején. Hallottál már az Energiaközösségről? Tudtad, hogy az esetlegesen a környékeden megtermelt megújuló energiából, azok is részesülhetnek, akik nem tudnak a saját tetőjükre vagy kertjükbe napelemet telepíteni?

 

Az energia közösség az Európai Unió olyan kezdeményezése, amelyben a résztvevők egy csoportot alkotnak annak érdekében, hogy közösen termeljenek, fogyasszanak vagy kereskedjenek energiával, lehetővé téve az olcsóbb, helyben történő energiatermelést. Egy ilyen kis közösség létrehozásán dolgozunk az NFFKÜ-vel és a Nógrád Község Önkormányzatával karöltve.

HOGYAN KEZDTÜK EL AZ ENERGIAKÖZÖSSÉGET MEGVALÓSÍTANI?

Egy hosszú, rögös és sok munkával teli út vezetett odáig, hogy elmondhassuk, hogy a projekt alapjait most már lefektettük ahhoz, hogy bátran írhassunk róla. Jelenleg a kiserőművi csatlakozási feltételeken dolgozunk, mely elfogadásával az irodai munka gyakorlatiasabbá válik és az eszközök telepítése következik. Számos fázisa van az Energiaközösség tervezésének. Részletezünk néhány kulcsfontosságú lépést mellyel hosszasan foglalkozni kell a létrehozásához

1. Az első kulcsfontosságú szempont, amellyel foglalkoztunk, az a megfelelő helyszín kiválasztása volt. Számunkra fontos, hogy olyan régióba és közösségbe invesztáljunk, amely méretükből és infrastruktúrájukból fakadóan nehézségekkel küzd. Így a település számára gyorsabb felzárkózási lehetőséget, munkahelyet és rezsi költség csökkentést tudunk biztosítani. A magas helyi és regionális érdeklődésnek köszönhetően döntésünk a körülbelül 1600 fős Nógrád településre esett. Köszönhetően az erős és élénk érdeklődésnek, mely a megújuló energia iránt ebben a régióban volt, valamint a közösség tagjai aktívan támogatják és részt vesznek az energiafenntarthatóságot elősegítő kezdeményezésekben.

2. A létrejött együttműködést követően kitűztük a megvalósítani kívánt célokat. Meghatároztuk a kívánt megújuló energia kapacitást és a közösségi részvételt.

3. Meghatározó feladat egy alapos pénzügyi modell kidolgozása, mely nem csak a beruházási struktúrákat és bevéltelmegosztási mechanizmusokat takarja, hanem a potenciális támogatások, pályázatok felkutatásával is jár. Így indultunk el az Európai Unió által meghirdetett Energiaközösségi Pályázaton. A számos előkészületekkel járó jelentkezés sikeresnek bizonyultak, és 2022. évben 218 011 876 Ft összegű támogatást nyertünk a közösség megvalósítására.

4. Az előzetesen felmért vizsgálatokat egy mély, átfogó elemzések követik. Meg kell vizsgálni a hálózati kapcsolódási lehetőségeket, a területi követelményeket és lehetőségeket. Továbbá felkutatni az összes jogi és engedélyezési kötelezettségeket. Ezen tanulmányok bemutatják az energiaközösség létrehozásának lehetőségeit és kihívásait. Az energiaközösségek újnak számítanak hazánkban, így a Nógrád Energiaközösség projektünk egy abszolút kísérleti próbálkozás, mely segít feltárni, hogyan működhet egy adott megoldás a valós hazai környezetben. Egy teljesen új, kialakulóban lévő szabályozási környezetben sokszor szembesültünk megoldhatatlan problémákkal, ezért többször át kellett gondolnunk a teljes koncepciónkat és pénzügyi modellünket.

5. Amikor az összes kihívás megoldásra került be lehet nyújtani a szükséges engedélyeket és előkészíteni a szükséges szerződéseket és megállapodásokat.

 

Egy energiaközösség (Ek) létrehozása Magyarországon számos kihívással jár. Az utóbbi években jelentős előrelépések történtek, de még mindig vannak akadályok, amelyeket le kell küzdeni. Többször újra kellett gondolnunk a projektünket, de figyelembe véve a lehetőségeinket reméljünk tavasszal belekezdhetünk a telepítésbe, mellyel kapcsolatban további tapasztalatot és segédletet tudunk megosztani.

 

Dunai B.