Return to site

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A NAPELEM?

A tűzeseti leválasztó jelentősége és működése

January 26, 2020

Az országban járva-kelve egyre több épület bejáratánál találkozhatunk feltűnő, sárga színű, napelem jelenlétére utaló matricával. Ezek nem azt a célt szolgálják, hogy az épületben élők vagy dolgozók elbüszkélkedhessenek azzal, hogy ők mennyire környezettudatosak. Bár a matricák ezt a figyelemfelkeltő szerepet is magabiztosan betöltik. Ezt a jelölést azért kötelező kihelyezni, mert máshogyan kell kezelni egy esetleges tűzesetet akkor, ha napelemes rendszer működik az épületben.

A Belügyminisztérium rendesen a Magyar Közlönyben jelenteti meg az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ). Ebben már jó ideje szerepelnek a napelemek biztonságos működtetésére, üzembentartására vonatkozó pontok is. A legutóbbi módosítás alkalmával a belügyminiszteri rendelet csak tételes változtatásokat tartalmazott a 2014. decemberi hatályú szabályzatra nézve. Ez a rendelet - mely a 2019. július 26-i számban jelent meg és 2020. január 22-től hatályos - az alábbi pontokat tartalmazza a napelemekre vonatkozóan:

  • A napelemmodulok közelében, a DC oldalon villamos távműködtetésű és kézi tűzeseti lekapcsolási lehetőséget kell kialakítani bizonyos feltételek esetén.
  • A távkioldó egység kapcsolóját az építmény villamos tűzeseti főkapcsolója közvetlen közelében kell elhelyezni, vagy a tűzeseti főkapcsolónak kell működtetnie azt.
  • A kapcsolónál a rendeltetésére utaló feliratot, piktogramot kell elhelyezni.
  • Abban az esetben, ha az épület homlokzatán helyezik el a napelemet, az épületre vonatkozó homlokzati tűzterjedési határértéket kell teljesíteni.
  • Napelemes tetőfedés alkalmazása esetén a tetőfedésnek a héjalásokra vonatkozó tűzvédelmi követelményeket is teljesítenie kell.
  • Biztonsági jellel kell figyelmeztetni az épület főbejárata mellett kívülről a napelem jelenlétére.

Amint azt láthatjuk, a szabályzat több ponton is utal a tűzeseti kapcsolóra. Ennek pedig az az oka, hogy a Magyar Szabványügyi Testület vonatkozó szabványának leírása értelmében „A fotovoltaikus szerkezeteket az egyenáramú oldalon feszültség alatt állónak kell tekinteni még akkor is, ha a rendszer le van kapcsolva a váltakozó áramú oldalról.” A tűzeseti lekapcsolás célja tehát az, hogy az építményben kialakult tűz esetén csökkentse az építményben tartózkodó személyeket érő áramütés kockázatát.

A tűzvédelmi főkapcsolóként alkalmazott eszközök megfelelőségét és elhelyezésének helyét, valamint a tűzeseti lekapcsolás kialakításának lehetséges módját a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv ismerteti. Így napelemes rendszer jelenléte esetén, nemcsak az épület bejáratánál kell elhelyezni a megfelelő matricát, hanem - ahogyan azt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is olvashattuk - a kapcsolónál a rendeltetésére utaló feliratot, piktogramot kell elhelyezni. Például ilyen szöveggel: "Napelemes rendszer leválasztó lekapcsoló".

Így tehát a címben feltett kérdésre a válaszunk: minden eszköz adott ahhoz, hogy a napelemeket teljesen biztonságosnak tekinthessük. Ha idáig esetleg aggályai voltak a napelemes rendszer tűzbiztonságával kapcsolatban, akkor reméljük, hogy ezzel az írásunkkal megnyugtattuk Önt. A napelemes rendszereink telepítésekor a szabályok és előírások maximális betartásával gondoskodunk arról, hogy Ön és a panelekkel ellátott biztonságban legyen. Keressen minket bátran! Állunk rendelkezésére.